Bacteriën eten ruimtestation ISS en andere vaartuigen op

Uit een onderzoek van verschillende wetenschappers blijkt dat bacteriën en andere microben ongestoord hun gang kunnen gaan in het International Space Station (ISS) en andere ruimtevaartuigen. De microben zijn in zo’n grote aantallen in het ruimtestation aanwezig, dat dit de komende jaren nog wel eens voor problemen kan gaan zorgen. Zij eten namelijk aan het ruimtestation. Kleren die aan het drogen zijn in het ISS bevatten nu al veel schimmel en nog meer viezigheid.

Met nieuwe bemande missies in het vooruitzicht is dit een fikse tegenvaller voor de ruimtevaartorganisaties op Aarde, omdat de apparatuur van ruimtevaartuigen door deze bacteriën langzaam wordt opgegeten. De microben blijven zelfs astronauten achtervolgen en kunnen in de toekomst grote problemen gaan veroorzaken als er niet snel wordt ingegrepen, want op aangegeten kabels en draden zitten astronauten natuurlijk niet te wachten.

Een dergelijk probleem kostte enkele jaren geleden een paar ruimtevaarders in het ruimtestation MIR bijna het leven. Er waren zoveel microben toen aan boord, dat de temperatuurregelaars in het Russische ruimtestation totaal van slag af waren en dat de elektriciteit het enkele keren begaf. De normale temperatuur bedroeg 28 graden Celsius, maar deze liep enkele tientallen graden op. Deze problemen waren bijna fataal geweest voor de bemanningsleden die op dat moment in MIR verblieven. Ook kwam door microben vervuild water bijna in aanraking met elektriciteitkabels, wat naar alle waarschijnlijk had kunnen leidden tot de explosie van het ruimtestation en de dood van de bemanningsleden.

Volgens wetenschappers moeten de ruimtevaartorganisaties met dit grote probleem absoluut in de toekomst rekening gaan houden, anders gaat het ongetwijfeld een keer mis. Toekomstige missies naar bijvoorbeeld planeet Mars zullen hier anders erg veel hinder van gaan ondervinden. Ook moet het ruimtestation ISS een keer goed gereinigd worden, anders lopen de bemanningsleden gevaar.

Bron: Softpedia News