Catastrofale komeetinslag treft Noord-Amerika

Het continent Noord-Amerika is getroffen door een catastrofale komeetinslag. Dat blijkt uit een onderzoek van een team van wetenschappers naar sedimenten op twintig verschillende locaties. De inslag vond ruim 13.000 jaar geleden plaats; net voor de ijstijd. Naast de eerste mensen op onze planeet Aarde zijn er ook vele zoogdieren uit die tijd gestorven tijdens de inslag. De ontdekking van de inslag is mogelijk het antwoord op de vraag waarom alle organismen van de megafauna zijn uitgestorven.

Na de inslag van de komeet vond een klimaatverandering van meer dan duizend jaar lang plaats. Tijdens de periode die daarop volgde, ook wel bekend onder de naam Jongere Dryas, daalde de temperatuur verschrikkelijk. De komeet sloeg in in Noord-Amerika op een dik ijsplateau, het Laurentide ijsplateau genaamd, en dat is ook reden waarom er geen inslagkrater is gevonden door wetenschappers.

De sedimenten op de twintig verschillende locaties bevatten allemaal bolletjes van exotisch materiaal, onder andere nanodiamanten en uiterst zeldzame elementen, zoals iridium. Het is bijna zeker dat de komeet insloeg, maar er bestaat ook een kans dat de komeet in de lucht geëxplodeerd is, wat ook rampzalige gevolgen kan hebben gehad voor het continent.

Door de catastrofale komeetinslag verdwenen naast de Clovis-cultuur – de allereerste Indianen op Aarde – tientallen bevolkingsgroepen. Niet alleen de culturen in Noord-Amerika waren het slachtoffer van de inslag van de komeet, ook andere bevolkingsgroepen zaten diep in de problemen door de hevige klimaatverandering op onze planeet.

De fauna in Noord-Amerika was op het moment van de komeetinslag te vergelijken met de Afrikaanse savannen van nu. Enorme gordeldieren, typisch Amerikaanse zebra’s, reusachtige grondluiaards, reuzenbizons, lama’s, mammoeten, sabeltandtijgers, reuzenwolven, gigantische leeuwen, enorme beren en cheeta’s maakten onder andere deel uit van deze grote fauna. Door de inslag van de komeet stierven deze dieren in één keer allemaal uit.

Bron: BBC