Een team van sterrenkundigen van de Universiteit van Texas heeft met de Hobby Eberly Telescope in de Amerikaanse staat twee planeten ontdekt die lijken op Jupiter en Saturnus. De twee planeten draaien om een zonachtige ster, die verassend genoeg vijf keer zo weinig zware elementen bezit dan onze ster. Ook is de ster, HD 155358 genaamd, iets minder zwaar dan onze Zon. De ‘Jupiter’ en ‘Saturnus’ van het broertje van onze Zon zijn mogelijk op een andere plek ontstaan dan waar ze nu zijn.
De twee planeten draaien op respectievelijk op 90 en 180 miljoen kilometer afstand van hun moederster in ruim 195 en 530 dagen tijd. Wetenschappers denken dat de planetaire schijf rond HD 155358 net zoals de moederster ook metaalarm is, en dat kan betekenen dat de twee planeten geen zware kern bezitten. Door de instabiliteit van de jonge planetaire schijf zijn de twee exoplaneten, HD 155358 B (negentig procent van de massa van Jupiter) en HD 155358 C (vijftig procent van de massa van Jupiter), mogelijk later dichter bij hun moederster komen te staan.
Met deze observaties is een eind gekomen aan de geruchten dat er twee rotsachtige exoplaneten rond HD 155358 draaiden, allebei in de leefbare zone. De ster en planeten werden op 10 mei jongstleden waargenomen en zijn 141,5 lichtjaren van de Aarde verwijderd, in het sterrenbeeld Hercules.
Bron: Exoplanet