Nieuwe kijk op M31 met Chandra X-Ray Observatory

NASA’s Chandra X-Ray Observatory heeft met nieuwe beelden van ons buurstelsel, het Andromedastelsel (M31), een nieuwe kijk verschaft op het sterrenstelsel. Nieuwe opnames in zichtbaar licht en röntgenstraling waarin het centrum van het sterrenstelsel werden later op Aarde gecombineerd tot één foto. Het blauwe gedeelte op de opname in röntgenstraling is een extreem heet gas dat de kern van het Andromedastelsel omringt.

Aan de hand van deze observaties willen wetenschappers een nieuwe categorie nova, ofwel explosies aan het oppervlak van een witte dwerg die zich om een bepaalde tijd herhalen. De hoeveelheid röntgenstraling die bij zo’n uitbarsting vrijkomt is wisselend. Omdat dit betekent dat witte dwergsterren massiever zijn dan gedacht, is de kans groot dat ze ooit eens voor de laatste keer zullen exploderen en een Type Ia supernova zullen vormen.

De heldere objecten op de opname zijn grote bronnen van röntgenstraling. Het zijn waarschijnlijk dubbelsterren die dicht bij elkaar staan en zo materiaal van elkaar proberen te stelen. Net zoals bij neutronensterren en witte dwergsterren vindt er af en toe een explosie plaats door de wisseling van dit materiaal.

Bron: NASA