Bouw van telescoop 2,4 kilometer onder de grond vordert

Wetenschappers bouwen aan nieuwe telescoop. Dat lijkt je vast niet erg bijzonder, ware het niet dat deze telescoop, IceCube genaamd, zich maarliefst 2400 meter onder de grond bevindt. Het doel van IceCube moet neutrino’s gaan opsporen die rondzweven in het heelal, met in het bijzonder de neutrino’s die vrijkomen bij supernova’s. Het 2,4 kilometer diepe gat is inmiddels al geboord, maar de ontwikkeling van IceCube is pas in 2011 gereed.

IceCube moet niet alleen neutrino’s van supernova’s gaan opspeuren, maar ook neutrino’s die afkomstig zijn van de Zon en zwarte gaten. Wanneer deze neutrino’s in botsing komen met gewone atomen, worden er zogenaamde ‘muonen’ geproduceerd. Wanneer deze muonen met een hoge snelheid door ijs bewegen, ontstaat er Cherenkovstraling. IceCube ziet deze straling als een klein blauw flitsje in het ijs van Antarctica. Nu zul je vast begrijpen waarom er voor deze opmerkelijke plek gekozen werd.

Het bijzondere is dat de telescoop niet naar boven, maar naar onder kijkt. IceCube kijkt niet naar de hemel boven Antartica, maar naar de noordelijke sterrenhemel, omdat het boven Antarctica vaak regent en daarbij muonen en andere deeltjes ontstaan die niet van neutrino’s afkomstig zijn. Neutrino’s die IceCube aan de onderkant ziet kunnen als enige deeltjes op Aarde door onze planeet vliegen. Deze zullen dus ongetwijfeld afkomstig zijn uit de ruimte.

IceCube zal uit maarliefst 4200 detectoren bestaan, die ruim 1 kubieke kilometer in beslag zullen nemen.


Foto is genomen door een erg moedige fotograaf


Artistieke impressie van één van de 4200 detectoren