Finalisten Sterrenkunde Olympiade bekend

De deelnemers aan de eindronde van de Nederlandse Sterrenkunde Olympiade (NeSo) zijn bekend. De twintig zijn geselecteerd uit de meer dan 40 middelbare scholieren die de opgaven van de olympiade-website hebben ingestuurd.

De 20 beste inzenders worden uitgenodigd voor een geheel verzorgde masterclass, begin juli, aan de Universiteit Leiden. Een week lang volgen zij colleges over alles wat met sterrenkunde te maken heeft: van exoplaneten tot zwarte gaten. De docenten zijn gerenommeerde sterrenkundigen van verschillende Nederlandse universiteiten.

De week wordt op 7 juli afgesloten met een finale bij ESA’s Space Expo in Noordwijk, waarin de deelnemers aan de masterclass het geleerde in de praktijk brengen. De winnaar van de Sterrenkunde Olympiade krijgt een vliegreis naar de Canarische Eilanden en mag een eigen waarneemproject uitvoeren op de 2,5 meter telescoop van La Palma.

Het niveau van de inzendingen is “behoorlijk”, zo licht Maarten van den Berg, lid van de NeSO commissie, toe. “De twintig besten komen uit het hele land, de jongste is 14, de oudste 18. Alle finalisten zitten op het VWO.”

De Nederlandse Sterrenkunde Olympiade is een initiatief van de universitaire sterrenkundige instituten en is georganiseerd in navolging van al bestaande Olympiades voor Wiskunde, Scheikunde en Natuurkunde. Juist omdat sterrenkunde geen vak is op de middelbare school, hebben de initiatiefnemers een olympiade georganiseerd.

Met de Sterrenkunde Olympiade willen de organisatoren de scholieren ook laten zien dat wetenschap leuk en interessant werk is. Anne-Marie Weijmans (NeSO commissie): “We hopen dat ze dat in hun achterhoofd houden als ze een vervolgstudie uitkiezen. Juist nu in Nederland de studentaantallen bij de exacte opleidingen teruglopen, is dit extra belangrijk”.

De Sterrenkunde Olympiade zal een jaarlijks terugkerend evenement worden, roulerend over de verschillende universitaire sterrenwachten. NOVA en het ministerie van OCW maken deze Olympiade mede mogelijk.