Naast Mars, bezit bolhoop G1 ook een zwart gat

Met de radiotelescoop Very Large Array (VLA) in de Verenigde Staten hebben sterrenkundigen opnieuw een raadsel uit de wereld geholpen. Sinds 2002 dachten wetenschappers namelijk dat er in een bolhoop in het Andromedastelsel (M31) een zwart gat aanwezig was, maar dat kon pas afgelopen week bevestigd worden. Eerder werd er verondersteld dat het niet om een zwart gat ging, maar een compacte groep van verschillende objecten.

Het gewicht van het zwart gat is gelijk aan ruim 20.000 zonnemassa’s. Daarmee valt het zwart gat in de categorie middelzware zwarte gaten. De ontdekking komt als een verassing, want de kans was groot dat het een groep van neutronensterren en stellaire zwarte gaten betrof in plaats van één groot zwart gat. Wel bestond er enige twijfel, want er werd bijna geen radiostraling gemeten in de bolhoop, terwijl zo’n compacte groep objecten meestal veel radiostraling uitstoot.

Met nieuwe technieken en telescopen die op dit moment ontwikkeld worden willen sterrenkundigen in de toekomst ook dichterbij naar deze objecten gaan zoeken, namelijk in ons eigen melkwegstelsel. Verondersteld wordt zal zo’n object in ons eigen melkwegstelsel ‘slechts’ een paar honderd zonnemassa’s zwaar zijn, wat relatief licht is in astronomische termen. Ook zijn ze van plan om ook de bolhoop Omega Centauri te gaan onderzoeken, die veel gelijkenissen toont met de bolhoop G1 in M31.