Spitzer ziet in één klap ruim duizend nieuwe sterrenstelsels

De Spitzer Space Telescope heeft in de Coma-cluster meer dan duizend nieuwe sterrenstelsels ontdekt. De cluster, die zich op een afstand van bijna 320 miljoen lichtjaar van onze planeet bevindt, bevat voor het grootste gedeelte dwergsterrenstelsels, maar ook een paar honderd sterrenstelsels die lijken op ons melkwegstelsel. Ook al zijn dwergsterrenstelsels erg klein in vergelijking met andere sterrenstelsels, ze hebben wel degelijk nut.

Vermoedt wordt dat deze dwergsterrenstelsels de eerste sterrenstelsels zijn die werden gevormd in het universum. Naar alle waarschijnlijk zijn het ook de ingrediënten geweest voor het ontstaan van sterrenstelsels zoals ons melkwegstelsel en het Andromedastelsel (M31). Ondanks het feit dat dwergstelsels in grote clusters nooit in grote aantallen werden gevonden, bestaat het heelal voor het grootste gedeelte uit deze stelsels. De ontdekking van Spitzer bewijst het tegendeel.

Sterrenkundigen denken dat er in de Coma-cluster maarliefst 4000 dwergsterrenstelsels aanwezig zijn, omdat de Spitzer Space Telescope maar een deel van de cluster heeft geobserveerd. Dwergsterrenstelsels zijn meestal te herkennen aan hun vorm; ze zijn bolvormig of elliptisch. De sterren in het centrum van deze sterrenstelsels zitten dicht op elkaar en er is grote variatie in stersoorten in deze stelsels.