Zon waarschuwt ons voor naderend onheil

Uit observaties van de Amerikaanse en Europese ruimtesonde SOHO blijkt dat onze ster ons waarschuwt voor naderend onheil. Op de Zon vinden regelmatig coronale massa-ejecties, kortweg CME’s, plaats waarvan satellieten en astronauten het slachtoffer van kunnen worden. Metingen van de ruimtesonde tonen aan dat we enkele minuten, voordat de deeltjes die vrijkomen bij CME’s onze planeet bereiken, al radiostraling kunnen ontvangen van uitbarstingen.

Sterrenkundigen van NASA’s Goddard Space Flight Center concluderen uit de metingen van SOHO CME’s gepaard gaan met een hevige uitbarsting van radiostraling. Deze uitbarstingen kunnen wetenschappers op Aarde helpen om satellieten en astronauten op tijd in veiligheid te brengen, want de radiostraling bereikt onze Aarde bijna een half uur eerder dan de stroom van elektrisch geladen deeltjes die vrijkomt bij CME’s.

Niet alle CME’s zorgen er voor dat satelliet en astronauten gevaar dreigen te lopen, alleen hevige ejecties kunnen gevaarlijk zijn. CME’s kunnen ook mooie dingen veroorzaken, zoals het poollicht. Wanneer er een uitbarsting op onze ster plaatsvindt, kleurt de hemel op de Noord- en Zuidpool diezelfde avond meestal nog rood, groen of paars. Maar zeker met het oog op toekomstige ruimtemissies moeten we uiterst alert blijven wanneer de Zon actief is.