Andere planeet is mogelijk ook een bruine dwergster

Er lijkt maar geen einde aan ontdekkingen van exoplaneten te komen. Astronomen hebben namelijk opnieuw een exoplaneet ontdekt die lijkt op een bruine dwerg. ULAS J0034-00, een object dat zich op ‘slechts’ vijftig lichtjaar van onze planeet bevindt in het sterrenbeeld Walvis, is als het ware een ‘mislukte’ bruine dwergster en heeft een massa die vijftien tot dertig keer groter is dan gasreus Jupiter. Met de ontdekking hebben astronomen zichzelf opnieuw twijfels bezorgd.

ULAS J0034-00 is een eenzaam hemellichaam en heeft een oppervlaktetemperatuur van rond de 400 á 500 graden Celsius. Volgens verschillende simulaties moet de temperatuur wat hoger liggen, maar het is zeker dat dit object de koelste grote gasreus is die tot nu toe is gevonden. “Het infrarode spectrum bevestigd dat we in dit geval te maken hebben met een vrij koele exoplaneet of bruine dwerg”, zo verklaarde Dr. Sandy Leggett van het observatorium dat de ontdekking deed.

Doordat de temperatuur op de mislukte ster relatief laag is, komt er onder andere methaan en waterdamp voor in de atmosfeer. Naar alle waarschijnlijkheid bezit ULAS J0034-00 ook een bepaald klimaat en zelfs wolken. De ontdekking werd vandaag gepresenteerd op de 210th American Astronomical Society Meeting.

De mislukte bruine dwergster is ontdekt met de Gemini Near Infrared Spectograph (infrarode spectrograaf) van het Gemini South Observatory in Chili. De ontdekking werd gedaan in het kader van Gemini’s UKIRT Infrared Deep Sky Survey. Omdat ook dit object een twijfelgeval is voor astronomen, lijken ze zich binnenkort eens te moeten gaan buigen over het ‘probleem’. Want het is niet uitgesloten dat er binnenkort een soortgelijke ontdekking wordt gedaan.

Bron: Gemini South Observatory