Nieuw soort explosie veroorzaakt door botsing sterren

Astronomen uit de Amerikaanse staat Californië hebben een nieuw soort explosie ontdekt van een ster. Voor zover we eerst wisten bestaan er twee verschillende kosmische explosies: nova’s – explosies op het oppervlak van sterren – en supernova’s – explosies die plaatsvinden wanneer een ster aan het eind van zijn leven is gekomen. Maar nu astronomen in het sterrenstelsel M85, op ruim 50 miljoen lichtjaar van onze planeet, een bijzondere roodgekleurde explosie hebben waargenomen, blijkt dat er meer soorten explosies zijn naast nova’s en supernova’s.

Wat opvallend is aan deze nieuwe kosmische explosie, is dat de helderheid precies tussen de helderheid van een nova en een supernova ligt. Daarnaast snelheid waarmee het gas in de ruimte wordt geblazen vele malen langzamer dan dat nova’s en supernova’s het geval is. De naam die het team van astronomen, dat onder leiding stond van Shri Kulkarni van het California Institute of Technology, gaf aan deze kosmische explosies de volgende naam: lichtsterke rode nova’s.

Naast de twee bovenstaande feiten, kwam het team ook iets anders interessants te weten. Dit soort nova’s ontstaan vermoedelijk wanneer sterren, zoals onze Zon, met een hoge snelheid in botsing komen. De sterren smelten vervolgens samen tot één ster en evolueren de jaren na de botsing tot een groot gasvormig omhulsel. Het sterrenstelsel M85 maakt deel uit van de bekende Virgo-cluster.