Straalstromen ontdekt bij bruine dwergster

Observaties van de Europese Very Large Telescope van het European Southern Observatory tonen aan dat een bruine dwerg, de ster met de onuitspreekbare naam 2MASSW J1207334-393254 in kwestie, straalstromen bezit. Dit soort sterren zijn objecten die niet genoeg gewicht hebben om kernreacties te laten starten. De bruine dwergster is ‘slechts’ 24 keer zo zwaar als gasreus Jupiter en bezit een planeet die de eerste exoplaneet was die op de gevoelige plaat werd vastgelegd.

De bruine dwergster blaast continu twee grote straalstromen de ruimte in. Dit verbaasd astronomen, want dit verschijnsel komt meestal alleen voor zwaardere sterren dan 2MASSW J1207334-393254. Een tijd geleden werden al twee straalstromen ontdekt bij een bruine dwergster, maar die was niet zo licht als deze bruine dwerg. De kans is aanwezig dat niet alleen bruine dwergsterren, maar ook exoplaneten zoals Jupiter straalstromen de ruimte in blazen.

Maar wat houden deze straalstromen eigenlijk in? Straalstromen ontstaan bij de vorming van sterren uit door middel van materiaal uit stof- en gasschijven. Het is niet uitgesloten dat magnetische velden een grote rol spelen bij het ontstaan van deze ‘jetstreams’. Een dergelijke straalstroom is pas bij enkele sterren waargenomen, dus veel weten sterrenkundigen er nog niet over. Maar in de toekomst zal dat ongetwijfeld veranderen.