Weggeschoten zwarte gaten nog steeds te vinden

Zwarte gaten die inmiddels miljoenen jaren geleden weggeschoten zijn, kunnen volgens de Amerikaanse theoreticus Avi Loeb van het Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics in de Verenigde Staten nog steeds waargenomen worden. Het komt met enige regelmaat voor dat zwarte gaten met een enorme snelheid weggeschoten worden als twee sterrenstelsels in botsing met elkaar komen. De snelheid waarmee de zwarte gaten vervolgens door de ruimte vliegen bedraagt maarliefst tien miljoen kilometer per uur.

Grote zwarte gaten in de centrums van sterrenstelsels kunnen ook versmelten tot één groot zwart gat, maar het komt vaak voor dat ze door de botsing de instellaire ruimte in worden geschoten. Het woord ‘waarnemen’ is misschien een beetje misleidend, want zwarte gaten kunnen niet gezien worden door het menselijk oog. Zwarte gaten worden in de meeste gevallen ontdekt door de uitstraling van röntgenlicht door een gasschijf die zich rond het zwart gat bevindt.

Deze rondwervelende schijf wordt, zo blijkt uit een recent onderzoek van Loeb, ook rond zwarte gaten waargenomen wanneer deze uit de kern van een sterrenstelsel is geschoten. Naar alle waarschijnlijk kan zo’n zwart gat tot op vele tienduizenden lichtjaren afstand van zijn oorspronkelijke positie ontdekt worden, wat betekent dat er meer zwarte gaten zijn in het universum dan we denken.