De aarde vanuit de ruimte: het mooie Brazilië

Vanaf vandaag behandelt AstroVersum elke week een nieuwe foto van een ESA-satelliet. Als opening behandelen we een Envisat-foto, die genomen is op 26 mei 2007, van het zuidoostelijke deel van Brazilië, het grootste en dichtstbevolkte land van Zuid-Amerika.

Brazilië telt zesentwintig provincies, waarvan er vier in zuidoostelijke deel liggen: Rio de Janeiro, Minas Gerais, Sao Paolo en Espirito Santo.

Rio de Janeiro is op de foto rechts te zien, op de plek waar het water van zee het land instroomt. De provincie bevindt zich tussen de Atlantische Oceaan en de berg Serra da Mantiquera, die op de foto te zien is als een donkerbruine vlek.

São Paulo is een miljoenenstad in Brazilië en een van de grootste steden ter wereld. Er zijn geen precieze cijfers over het totale aantal inwoners van de agglomeratie, maar schattingen houden het op 17 tot 20 miljoen. Op de foto is São Paulo te zien als een grote beige vlek omringd door groene velden.

Het eiland dat voor de kust in het midden van de foto te zien is, is Ilhabella, ook wel ‘Mooi Eiland’ genoemd. Dit eiland heeft 35 kilometer strand en meer dan 400 watervallen. Het iets noordelijker gelegen eiland, in de buurt van Rio de Janeiro, is Ilha Grande.