NASA beschermt ISS tegen mogelijke aanvallen

Twee kosmonauten hebben afgelopen nacht een vijf uur durende ruimtewandeling succesvol afgesloten. Het tweetal heeft tijdens de ruimtewandeling vijf aluminium platen geïnstalleerd op het International Space Station, die naast inslagen van meteorieten, het ruimtestation ook moeten beschermen tegen naderend ruimteafval. Nadat China in het begin van dit jaar een satelliet liet exploderen zijn de Amerikanen en Russen uiterst alert en was het volgens een woordvoerder noodzakelijk dat het ISS beschermt zou worden.

Op 11 januari van dit jaar lanceerde China vanaf het Chinese Xichang Satellite Launch Center een ballistische raket, die een aantal minuten later een weersatelliet trof. De satelliet explodeerde vervolgens op 500 kilometer boven het oppervlak. Sinds de jaren ’80 werd er geen enkele satelliet meer vernietigd, en volgens de algemene regels tussen de landen is de ruimte een neutraal terrein. China negeerde deze regel en liet de satelliet versplinteren.

In totaal zijn er vijf panelen geïnstalleerd, die allen mee werden gevoerd door de Amerikaanse Space Shuttle Discovery. Bij de lancering van de Space Shuttle Atlantis op 8 juni aanstaande worden er nog eens twaalf panelen naar het ruimtestation gebracht ter bescherming van het International Space Station. Fyodor Yurchikhin en Oleg Kotov, bemanningsleden van alweer de vijftiende expeditie, voerden de ruimtewandeling uit; astronaute Sunita Williams keek rustig toe.