NASA geeft groen licht voor lancering Atlantis

De NASA heeft het licht op groen gezet voor de lancering van de Space Shuttle Atlantis in de nacht van 8 op 9 juni. De lancering is al meerdere malen uitgesteld door een hagelbui die de externe tank had beschadigd.

De lancering van de Atlantis wordt de eerste vlucht van een ruimteveer dit jaar. De Atlantis had normaal medio maart al moeten vertrekken. Maar een fikse hagelbui beschadigde op 26 de enorme externe brandstoftank op het lanceerplatform op het Kennedy Space Center waardoor er reparaties nodig waren. Door de uitstel van de Atlantis kwam het hele lanceerschema van de Shuttle door de war.

Volgens Shuttledirecteur Wayne Hale is de tank prima gerepareerd en veilig om te vliegen. Zodoende is de NASA nu klaar om het toestel op 9 juni om 01.38 uur Nederlandse tijd gelanceerd te worden naar het Internationale Ruimtestation ISS. De lancering kan nog worden uitgesteld door technische problemen of door het weer.

De Shuttle Atlantis volbrengt een belangrijke missie naar het ISS. De Atlantis brengt een 367 miljoen dollar kostende nieuwe set zonnepanelen voor het ISS mee. Tevens moeten de astronauten het werk aan de energievoorziening van het ISS afsluiten.