NASA: ‘Klimaat nadert kritiek punt’

Uit een onderzoek van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA en de Universiteit van Columbia, Verenigde Staten, blijkt dat het klimaat een kritiek punt nadert. Volgens klimatologen van de ruimtevaartorganisatie kan de grote klimaatsverandering desastreuze gevolgen voor de aarde en de mensheid hebben, mede omdat Antarctica snel smelt en daardoor de zeespiegel sterk aan het stijgen is. De komende eeuw zal de zeespiegel maarliefst zes meter stijgen!

Uit een combinatie van klimaatsmodellen, satellietgegevens kunnen de onderzoekers concluderen dat het westelijke deel van Antarctica, gebieden met zoetwaterbronnen verschillende soorten dieren continu bedreigt worden door de opwarming van onze planeet. Het onderzoek verschijnt in het huidige nummer van de Atmospheric Chemistry and Physics. In dit artikel valt te lezen dat de temperatuur op aarde de laatste dertig jaar met 0,6 graden Celsius is gestegen door het broeikaseffect.

De onderzoekers gebruikten gegevens van vroegere warme perioden in de geschiedenis van de aarde om de gevolgen van klimaatveranderingen in te schatten door het stijgen van de temperatuur. James Hanson van NASA’s Goddard Space Center zei het volgende: “Indien we de uitstoot van koolstofdioxide het komende decennium niet sterk verminderen zal de klimaatsverandering binnen tientallen jaren een grote ramp kunnen veroorzaken, onder andere door het snel stijgen van de zeespiegel, de toegenomen droogte, en de toegenomen spanning tussen dieren en mensen. Ook zullen veel planten slachtoffer worden van de verplaatsende klimaatszones”.

De studie toont ook aan dat het gebruik van methaan de uitstoot van koolstofdioxide voor een gedeelte kan verminderen, maar niet voor helemaal. Een computermodel dat instituut ontwikkeld is werd gebruikt om het klimaat van 1880 tot vandaag te simuleren. Het model bevatte veel meer veranderingen die optreden door toedoen van de mens en de natuur, inclusief veranderingen in de hoeveel zonnestraling die het oppervlak van onze planeet bereikt, een hogere activiteit van vulkanen en de invloed van deze veranderingen op wolken en landbouw.

De klimaatsverandering heeft volgens Hanson desastreuze gevolgen voor de aarde en de mensheid als we er niet voor zorgen dat het broeikaseffect vermindert wordt. Met dit onderzoek en de uiteindelijke resultaten slaat Hansen terug op de eerdere uitspraken van de baas van NASA, Michael Griffin, die veel geld stoppen in het verminderen van het broeikaseffect ‘verspilling’ vond.