Aftellen voor lancering Space Shuttle Atlantis begonnen

Vanochtend is op Cape Canaveral in Florida begonnen met het aftellen voor de lancering van de Space Shuttle Atlantis in de nacht van vrijdag op zaterdag. Om 3.00 uur Nederlandse tijd stond het aftikken op 43 uur voor de lancering. Het aftellen wordt geregeld stilgelegd om achterop gebleven werk tijdens de lanceervoorbereidingen in te halen. Die stops duren in totaal zo’n 28 uur.

De lancering van de Atlantis wordt pas de eerste Shuttlevlucht van dit jaar, die eigenlijk voor media maart was gepland. Na een flinke hagelbui beschadigde eind februari de externe brandstoftank van het ruimteveer waardoor er ingrijpende herstellingen nodig waren. De Shuttle moet zaterdag om 01.38 uur Nederlandse tijd vertrekken naar het Internationale Ruimtestation ISS voor een nieuwe assemblagemissie en voor de vervanging van een Amerikaanse astronaute aan boord van het ISS.

Het weer ziet voor de nacht van vrijdag op zaterdag vrij goed uit. Er zou maar dertig procent kans zijn dat het weer de lancering tegenhoud. Benieuwd hoe het weer de komende tien dagen op het Kennedy Space Center wordt? Bezoek onze weerpagina.