Kosmonauten installeren ruimteschild voor het ISS

Twee kosmonauten van het Internationaal Ruimtestation ISS hebben woensdagavond tijdens hun ruimtewandeling goed gewerkt waardoor ze hun tweede uitje in één week vroeger dan gepland konden afronden.

Fjedor Joertsjichin en Oleg Kotov begonnen om 16.23 uur Nederlandse tijd aan hun tweede ruimtewandeling in een week tijd. Zij maakten het ruimtestation ISS een stuk veiliger met de installatie op de Russische Zvezdamodule van twaalf resterende beschermende platen tegen meteorieten en ruimteschroot. In de nacht van 30 op 31 mei werden al vijf soortgelijke panelen geplaatst. Een inslag van een object kan een dodelijke risico hebben.

De panelen zijn 2,5 centimeter dik, bestaat uit aluminium en zijn ongeveer 60 bij 90 centimeter. De platen zijn in december door het ruimteveer Discovery aangevoerd. Tijdens hun werkzaamheden hebben de twee kosmonauten op een voedingsapparaat op de module Zarya trouwens een kogelgrote deuk gevonden als gevolg van een inslag van een micrometeoriet. De deuk vormt geen gevaar, aldus vluchtleider en ex-kosmonaut Vladimir Solovyov. Vroeger werden deze deuken gevonden op zonnepanelen. Het is de eerste keer dat er een inslag van een meteoriet is gevonden op een module van het ISS. Foto’s moeten specialisten op aarde een beter inzicht geven.

Bovendien plaatste het duo aan de buitenzijde van het ISS een container met larven van Afrikaanse muggen en zaadjes van planten. In het kader van het experiment Biorisk wordt onderzocht welke gezondheidsschade organismen oplopen tijdens een lang verblijf in het heelal. De naar het ISS gebrachte muggensoort zou extreem resistent zijn. De diertjes blijven anderhalf jaar in de container buiten en keren dan naar de Aarde terug. Wetenschappers willen de resultaten van de proef gebruiken bij de voorbereiding van een bemande missie naar de planeet Mars.

Ook installeerden de twee kosmonauten een communicatiekabel tussen een Amerikaanse en een Russische module. De ruimtewandeling heeft in totaal vijf uur en 37 minuten in plaats van zes uur geduurd. De Amerikaanse astronaute Sunita Williams zat tijdens het uitje van het duo binnen. Het was de 83ste ruimtewandeling in het kader van de assemblage en onderhoud van het ruimtestation. Joertsjichin en Kotov, die de vijftiende hoofdbemanning van het ISS vormen, zullen nog eens uitstappen, waarmee ze aan de derde ruimtewandeling uit hun carrière toe zullen zijn.