Wetenschappers willen schild om de aarde

Volgens wetenschappers moet er zo snel mogelijk een zonneschild voor de aarde gecreëerd worden. Een dergelijk schild zou volgens wetenschappers dé tijdelijke oplossing zijn voor het toenemende broeikaseffect. Het schild moet ook zonnestraling reflecteren, zodat er minder zonlicht de oppervlakte van onze planeet kan bereiken en daarom kan het dus flink gaan afkoelen. Het wordt wel droger. Volgens één van de wetenschappers moet het schild binnen enkele jaren al verwezenlijkt worden.

Volgens Damon Matthews van de Universiteit van Concordia in Canada en Ken Caldeira van het Carnegie Instituut in Washington, Amerika, moet het 100 miljoen dollar kostend project ervoor zorgen dat de temperatuur daalt tot de gemiddelde temperatuur van rond 1900. Volgens één van de wetenschappers is het heel simpel: spuit zwaveldioxide in de bovenste atmosfeer van onze planeet en het schild is gecreëerd.

Hoe het schild op een veilige manier ongedaan moet worden gemaakt weten wetenschappers momenteel nog niet. Als er namelijk geen zwaveldioxide meer in de atmosfeer wordt gespoten, kan er een grote klimaatramp plaatsvinden, omdat het klimaat dan totaal van slag af is. Volgens Caldeira is het creëren van een schild wel noodzakelijk: “Een schild of de poolkappen laten smelten, wat is het beste?”.

Na de uitbarsting van de vulkaan Mount Pinatubo in de negentiger jaren vond er ook een klimaatsverandering plaats op aarde; de temperatuur daalde aanzienlijk door de aanwezigheid van een enorme hoeveelheid stofdeeltjes in de dampkring van de aarde. Toen werd het creëren van een schild ook al geopperd, maar dat idee werd meteen van tafel geschoven.