Gat in Space Shuttle Atlantis

Zojuist meldt Wayne Hale, manager van het Space Shuttle programma van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie, dat een stuk isolatieschuim er voor heeft gezorgd dat er een gaatje is ontstaan in Space Shuttle Atlantis. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft besloten om het gat te laten repareren. Het vormt anders een gevaar voor Space Shuttle Atlantis en dus ook voor de zeven astronauten als ze tijdens hun terugreis door de dampkring van de aarde vliegen. Ook op de externe brandstoftank lijkt iets beschadigd te zijn, wat erop duidt dat er inderdaad iets is losgekomen en het ruimteveer heeft geraakt. onderzoeken.

Volgens vluchtleider Mike Leinbach verliep de lancering perfect: “Ondanks het losgelaten deel isolatieschuim is alles op zijn plek blijven zitten en zijn de veranderingen aan de externe tank na de hagelbui in maart geslaagd. De missie loopt voorspoedig en Atlantis draait inmiddels in een goede baan rond onze planeet. Met een robotarm zullen we zo snel mogelijk kijken of er geen grotere schade is ontstaan tijdens de lancering”.

De Space Shuttle Atlantis werd afgelopen nacht om 01.38 uur Nederlandse tijd succesvol gelanceerd vanaf Cape Canaveral in Florida. De in totaal zeven astronauten zullen tijdens de twaalf dagen durende missie STS-117 onder andere nieuwe zonnepanelen aan het Internationale Ruimtestation ISS bevestigen voor de bouw van modules zoals de Europese module Columbus aan het eind van dit jaar.