NASA stuurt ‘risicovolle missie’ naar Hubble telescoop

Op 10 september 2008 wordt Space Shuttle Discovery of Space Shuttle Endeavour gelanceerd voor missie STS-125. Misschien niet al te bijzonder, ware het niet dat dit een Shuttlevlucht speciaal voor de Hubble Space Telescope betreft. De missie is bedoelt als reparatiemissie, want Hubble begint zijn beste tijd wel te hebben gehad. De reparatiemissie wordt ook wel de Hubble Space Telescope Servicing Mission 4 (HST-SM4) genoemd.

Als er iets mis zou gaan met STS-125 heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA ook een reddingsmissie klaar staan, ook wel de STS-400 Launch On Need (LON) genoemd. Wanneer er problemen optreden met Shuttle Discovery of Endeavour, wordt deze missie direct gelanceerd vanaf Cape Canaveral, lanceerplatform 39B. Omdat de Shuttle tijdens deze missie naar de Hubble Space Telescope geen gebruik kan maken van het ISS, is het een erg risicovolle missie volgens NASA.

De astronauten Megan McArthur, Michael Good, Gregory C. Johnson, Scott Altman, John Grunsfeld en Michael Massimino maken deel uit van het team van STS-125.