Model simuleert patronen van warmtestuwing in de zon

Een nieuw computermodel simuleert patronen van warmtestuwing in het binnenste van de zon in een ongekend detail. De patronen, die als reuzecellen worden bekend, spelen een kritieke rol in zonneveranderlijkheid die magnetisch onweren beïnvloedt die plaatsvinden op aarde. Het model werd door een team van wetenschappers ontwikkeld die door Mark Miesch van het Nationale Centrum voor Atmosferisch Onderzoek (NCAR) worden geleid.

“Dit model voorziet ons van een goed beeld over hoe het binnenste van de zon werkt”, aldus Miesch, een wetenschapper in het waarnemingscentrum van het High Altitude Observatory van NCAR. “Het opent nieuwe perspectieven van een aantal belangrijke zonneprocessen. De delicate balans tussen het sneller draaien van de evenaar dan de polen zijn zit daar ook bij inbegrepen.”

“Dit is onze eerste aanwijzing van wat het chaotische binnenste van een ster herbergt”, aldus Miesch. De sterren zijn de bouwstenen van het heelal, en het begrip van wat binnen in hen gebeurt is belangrijk voor het begrijpen van diverse aspecten in de astrofysica.

De warmtestuwing dichtbij de oppervlakte van de zon komt voor wanneer het hete plasma en het koelere, dichtere plasma toeneemt, wat vergeleken kan worden met water dat op een fornuis kookt. De warmtestuwing vindt ook ver onder de oppervlakte van de zon plaats, waar wetenschappers vermoeden dat de omwoelende massa’s van plasma tot 10 keer groter dan de grootte van aarde zijn. Deze massa’s, die als reuzecellen worden erkend, kunnen de sleutel zijn van de beweging van zonnevlekken en het gedrag van zonnestormen, die de atmosfeer van de Aarde kunnen teisteren en satellieten en communicatiesystemen kunnen beïnvloeden.