Space Shuttle Atlantis koppelt aan ruimtestation ISS

Het ruimteveer Atlantis is om 21.38 Nederlandse tijd succesvol gekoppeld aan het International Space Station (ISS). Het uur voor de koppeling aan het ruimtestation werden onder andere verschillende foto’s genomen van het hitteschild van het ruimteveer door bemanningsleden van het ISS. Deze foto’s werden genomen met 200mm, 400mm en maarliefst 800mm telelenzen. Daarvoor moest de commandant van missie STS-117 wel eerst Atlantis 360 graden draaien, zodat de bemanningsleden de onderkant konden bekijken.

Zodra het luik tussen de Shuttle en het ruimtestation wordt geopend zullen Forrester en Archambault met de robotarm van de Space Shuttle de S3/S4 koppeling grijpen. De koppeling zal worden over gedragen aan de robotarm van het ruimtestation die door Suni Williams vanuit het Destiny laboratorium bediend zal worden. De S3/S4 koppeling zal tijdens de nacht in de Canadarm2 blijven hangen.

Reilly en Olivas zullen gelijk beginnen met de voorbereidingen voor de ruimtewandeling. De ruimtewandelaars zullen het “camping” protocol gebruiken en de nacht in de Quest luchtsluis doorbrengen om het stikstof uit hun bloed te halen. Daarmee voorkomen ze de dat ze decompressie ziekte krijgen, ook wel duikersziekte genoemd.