Astrofoto van de week – Bolvormige sterrenhoop M13

AstroVersum presenteert een nieuwe rubriek, ‘Astrofoto van de week’ genaamd. Elke week behandelen we een bijzondere foto van een amateurastronoom, dit keer een foto van de bolvormige sterrenhoop M13. De sterrenhoop werd op 24 mei jongstleden op de gevoelige plaat vastgelegd door Arend van der Salm, een bekende astrofotograaf in de sterrenkunde. Vanuit het lichtvervuilde Vlaardingen fotografeert hij de sterren van de hemel; letterlijk en figuurlijk!

De onderstaande foto van M13 is gemaakt met een AstroTech refractor met een lensdiameter van 111mm en een brandpuntsafstand van 777mm. Arend van der Salm maakte vier onderlinge LRGB opnames: één van 54 minuten en drie van achttien minuten. De refractor van Arend is gemonteerd op een Losmandy G11, één van de beste monteringen die een astrofotograaf kan wensen. Arend vond dat de foto niet één van zijn beste opnames is, omdat de lens van zijn kijker niet goed gecollimeerd was, maar wij vinden de opname anders heel erg mooi!

M13 is een bolvormige sterrenhoop in het sterrenbeeld Hercules. Het is een van de helderste bolhopen van het het noordelijk halfrond en is in 1714 ontdekt door Edmond Halley. Charles Messier nam hem op 1 juni 1764 in zijn catalogus op. De sterrenhoop is zeker in de lente en in de zomer een object dat het goed dat bij astrofotografen; je ziet vaak foto’s van M13 voorbijkomen.