Internationale ruimtestation ISS in de problemen

De astronauten van Space Shuttle Atlantis maken zich klaar voor de ruimtewandeling van maandag. Ze gaan een nieuw segment aan het ruimtestation toevoegen terwijl de ingenieurs van de NASA vergaderen over het al dan niet repareren van het hitteschild van Space Shuttle Atlantis.

De astronauten Jim Reilly en Danny Olivas gaan een ruimtewandeling van zeven uur uitvoeren om een veertien meter lang en 16.000 kilogram zware structuur van aluminium te installeren dat een deel zal uitmaken van de ruggengraat van het ISS en die zonnepanelen bevat om het ruimtestation meer elektriciteit te voorzien.

Atlantis arriveerde zondag bij het ISS,op een afstand van ruim 354 kilometer boven de aarde en overhandigde een module van 367 miljoen dollar aan de robotarm. Zodra de eenheid op zijn plaats is, zullen Reilly en Olivas het aan het station haken. Op dinsdag zullen de zonnepanelen worden ontplooid. De panelen zullen 14 kW aan elektriciteit aan het ISS toevoegen, die nodig zullen zijn aangezien aanstaande Shuttle vluchten nieuwe secties aan het ISS zullen toevoegen.