Zonnepanelen ISS succesvol uitgeklapt door astronauten

Tijdens een ruimtewandeling hebben astronauten, aan het eind van de middag, vier zonnepanelen succesvol weten uit te klappen. De bevestiging van het viertal panelen is nodig voor onder andere de Europese ruimtemodule Columbus. De zonnepanelen zullen meer dan veertien kilowatt aan extra elektriciteit produceren, terwijl de 35 meter lange instrumenten in totaal zelfs 120 kilowatt uur aan elektriciteit kunnen genereren.

De astronauten zijn op dit moment bezig met het losmaken van de vergrendeling van de SARJ om het te kunnen activeren. Als het nodig is de astronauten morgen verder met het uitklappen van het zonnepaneel op de P6 koppeling. De laatste panelen zullen zeer voorzichtig worden uitgevouwen en zullen er op anderhalve tegel en halve tegels gestopt worden voordat deze volledig uitgeklapt worden. Als het uitklappen van de panelen van binnen uit niet volledig lukt dan zal een derde ruimtewandeling nodig zijn waarbij het probleem met het uitklappen van de zonnepanelen opgelost zal worden.

Op 6 december staat de lancering van ruimtelab Columbus gepland. ESA-astronauten Hans Schlegel en Leopold Eyharts voegen zich bij de bemanning om deze speciale vracht te begeleiden. Eyharts blijft vervolgens twee maanden aan boord als lid van de vaste ISS-bemanning om Columbus in gebruik te nemen.