Brandalarm in ISS; ruimtestation tijdelijk in de problemen

Gisteren is er in het Internationale Ruimtestation ISS een brandalarm afgegaan. Het bleek later om een loos alarm te gaan; een storing in de computers van het ruimtestation was de oorzaak van het afgaan van het alarm. De storing leidde uiteindelijk tot een grote ‘kettingreactie’, waarbij verschillende instrumenten getroffen werden. De problemen zijn allemaal ontstaan bij het uitklappen van een set van vier nieuwe zonnepanelen.

Eerst begaf een navigatiecomputer in de Russische ruimtemodule Zarya het. Vervolgens traden de vier gyroscopen van het ISS buiten werking en dreigde het station even uit zijn baan te gaan. De gyroscopen zorgen namelijk voor de juiste oriëntatie van ISS’ baan. Daarna werden de batterijen van enkele raketten van Space Shuttle Atlantis geladen door middel van zonne-energie, waarna deze raketten het ruimtestation een zetje. Ondanks deze actie had het ruimtestation nog steeds niet de gewenste stand.

Vervolgens werden de gyroscopen weer in de werking gesteld, dit maal zonder Russische computers, maar toen ging er een alarm af in het ISS. Het brandalarm wilde duidelijk maken dat er brand was in de Russische Zaryamodule, maar de astronaute Clayton Anderson zag geen vuur of rook in de module. De uren na deze problemen werden alle instrumenten weer in hun werking gesteld, en met succes.

Het is niet de eerste keer dat er een brandalarm is afgegaan in de ruimte. Op 12 januari 1997 trof een brand het ruimtestation MIR, maar deze brand kon gelukkig al vrij snel geblust worden. Wel moesten de kosmonauten die toen in het station verbleven na de brand een masker met zuurstof dragen. Vanavond, vanaf 20.00 uur in Nederland, gaan twee astronauten weer de ruimte in om een in december geplaatst zonnepaneel te verwijderen en om een as van het ISS te verwijderen.