Shuttle bemanning bereidt ISS voor op komst Columbus

De bemanning van de Space Shuttle Atlantis bereidt het Internationale Ruimtestation ISS deze week voor op de komst van twee nieuwe ruimtelaboratoria. Een daarvan is de Europese module Columbus.

Na een veilige lancering afgelopen vrijdag en de koppeling met het ISS gisteren, maakt de Shuttlebemanninng zich vandaag op voor de eerste van drie ruimtewandelingen. Tijdens deze wandelingen wordt de ‘ruggengraat’ van het ruimtestation uitgebreid met een veertien meter lang, bijna 16.000 kilo zwaar spant en zonnepanelen.

De zonnepanelen vergroten het elektrisch vermogen van het ISS met zestig kilowatt. Dit is nodig om de ruimtelaboratoria van Japan en Europa – die later worden gelanceerd – van elektriciteit te voorzien.

Behalve nieuwe zonnepanelen brengt de Space Shuttle ook een nieuw vast ISS-bemanningslid naar boven. NASA-astronaut Clayton Andersen lost zijn collega Sunita Williams af. Williams verbleef een half jaar aan boord van het ISS, als opvolger van ESA-astronaut Thomas Reiter.

De missie van Atlantis is de eerste Shuttlevlucht dit jaar. Nog drie zullen volgen, waarvan twee met een belangrijke Europese bijdrage. ESA-astronaut Paolo Nespoli stapt op 20 oktober aan boord van STS-120. In het laadruim bevindt zich dan het Italiaanse koppelstuk Node-2.

Op 6 december staat de lancering van ruimtelab Columbus gepland. ESA-astronauten Hans Schlegel en Leopold Eyharts voegen zich bij de bemanning om deze speciale vracht te begeleiden. Eyharts blijft vervolgens twee maanden aan boord als lid van de vaste ISS-bemanning om Columbus in gebruik te nemen.