Geen toevoer zuurstof en water; ISS in de problemen

Opnieuw is er een alarm afgegaan in het Internationale Ruimtestation ISS. Volgens verschillende gezaghebbende ruimtevaartsites zijn alle computers in het ruimtestation uitgevallen die zorgen voor de toevoer van water en zuurstof. Als de problemen niet allemaal opgelost worden, heeft het ISS nog voor ruim 56 dagen zuurstof uit de reservesystemen. Uit een nieuwsbericht van de Amerikaanse zender CNN blijkt dat sommige computers weer in werking zijn getreden, maar het ruimtestation is nog steeds in de problemen.

Als de problemen met de betreffende Russische computers niet verholpen worden voor het einde van het verblijf van de astronauten van missie STS-117 in het ISS, is de ruimtevaartorganisatie genoodzaakt om de missie met één dag te verlengen. Wanneer de problemen dan nog niet opgelost zijn, zullen de zeven astronauten van STS-117 met Atlantis terugkeren naar de aarde. Naar alle waarschijnlijkheid wordt de drie man tellende bemanning in het ISS vervolgens naar hun thuisbasis gebracht met een Soyuz-raket. Het zou dan de eerste keer in de geschiedenis van het ruimtestation zijn dat het niet bemand wordt.

Volgens de Russische ruimtevaartorganisatie Roskosmos is er inmiddels weer elektriciteit in de Russische cargomodule Zarja, in de aan het ISS gekoppelde Soyuz-raket en de centrale besturingsmodule Zvezda. Er wordt gesuggereerd dat de gyroscopen inmiddels weer in werking gesteld zijn en het ISS weer in zijn kunnen houden, maar andere bronnen melden dat de raketmotoren van Atlantis het ISS nog steeds op zijn plaats moet houden.

De problemen zijn allemaal ontstaan bij het inklappen van een oud zonnepaneel aan het ISS. Dit zonnepaneel moet onder andere plaatsmaken voor de Europese ruimtemodule Columbus en zal op een ander deel van het Internationale Ruimtestation ISS geïnstalleerd worden. Omdat er tijdens het inklappen van dit paneel gebruik werd gemaakt van een andere energiebron, vielen alle computers ineens uit en ontstond er even lichte paniek.

Deze problemen werden verergerd met het bericht dat het ruimteveer Atlantis bij de lancering tot ontploffing werd gebracht. Op de Franse nieuwssite Agence France-Presse stond urenlang het bericht dat Atlantis ontploft zou zijn. Waarschijnlijk is de site het doelwit geweest van een aantal hackers die binnen drongen in het systeem.