Nieuwe ruimtevoertuig voor ruimtetoerisme

Altijd een reis door de ruimte willen maken, maar ben je geen miljonair? Vanaf 2012 kan iedereen die 150.000 tot 200.000 euro heeft een reis maken. Het European Aeronautic Defence and Space Company (EADS) heeft plannen gepubliceerd voor een ruimtevoertuig die speciaal is ontwikkeld voor ruimtetoerisme.

Het EADS denkt dat er in de komende dertien jaar zo’n 20.000 mensen het geld ervoor over hebben om een ruimtereis te maken. Het Europese ruimtevaartbedrijf wilt graag een derde van dit aantal als klant veroveren.

Het nieuwe ruimtevoertuig lijkt op een vliegtuig en kan van een normaal vliegveld opstijgen. Wanneer het voertuig op 12 kilometer hoogte is, worden de raketmotoren van het voertuig gestart en schiet het voertuig in 80 seconden de ruimte in, naar 60 kilometer hoogte.

Wanneer het voertuig de 60 kilometer heeft bereikt, worden de motoren uitgeschakeld en drijft het ruimtevoertuig verder de ruimte in, naar 100 kilometer hoogte. Op dit punt kunnen ruimtetoeristen de aarde zien en drie minuten gewichtloosheid ervaren.

Per vlucht kunnen vier toeristen mee. De hele vlucht duurt zo’n anderhalve uur. In 2012 moet de ontwikkeling van het ruimtetuig afgerond zijn.

De ontwikkelingenkosten van het ruimtevoertuig komt van particuliere investeerders. Ook verwacht het EADS hulp te krijgen van regionale overheden. Ruimtetoerisme zullen komende jaren explosief gaan stijgen. In Engeland is het bedrijf Virgin Galactic van plan vluchten tot buiten de atmosfeer te organiseren. De kosten voor een vlucht bij Galactic zijn zo’n 150.000 euro. De prijs moet in der loop van de jaren zakken.