Een onderzoek van Japanse, Europese en Chinese astronomen suggereert dat een ster in het sterrenbeeld Lynx afgelopen jaar een korte, maar heldere flits heeft veroorzaakt die de aankondiging was voor de ontploffing van de ster. Het is de eerste keer in de geschiedenis van de sterrenkunde dat astronomen een aanwijzing krijgen van een ontploffing van een ster, nog voordat de supernova ontstaat. De betreffende ster is ruim een miljard keer zo helder als onze zon.
Het betreft een reusachtige ster die 15 tot 25 keer de massa van onze ster bezit. De reuzenster bestaat voornamelijk uit zuurstof en koolstof, in combinatie met een milieu met veel heliumgas. Astronomen en wetenschappers hopen met deze ontdekking de ontploffingen van sterren nauwkeurig te kunnen bepalen, want supernova SN2006jc is naar alle waarschijnlijkheid niet de enige nova die aangekondigd werd.
Bij een supernova komt het leven van een ster meestal ten einde. De explosie van een ster gaat gepaard met enorme gaswolken en een enorme hoeveelheid licht dat ineens wordt uitgestoten. De ster is in de meeste gevallen eerst uitgegroeid tot een rode reus, voordat hij tot ontploffing komt. Over een aantal miljard jaar staat onze ster, de zon, hetzelfde lot te wachten.