Tweede ruimtewandeling STS-117 geslaagd

De astronauten Pat Forrester en Steve Swanson van missie STS-117 hebben gisteravond hun tweede ruimtewandeling succesvol afgerond. De ruimtewandeling stond in het teken van het werken aan de energievoorziening van het Internationale Ruimtestation ISS. Omstreeks half negen in de avond begonnen de twee Amerikanen aan hun wanteling. Door communicatieproblemen begonnen de astronauten iets later dan de geplande tijd van 20.00 uur.

Het tweetal moest tijdens hun ruimtewandeling een as van het ruimtestation verwijderen, zodat de nieuwe vier zonnepanelen, die tijdens een eerdere ruimtewandeling werden geïnstalleerd, goed naar de zon gericht kunnen worden. De panelen vangen vervolgens het zonlicht op, zetten dit om in energie en zijn dan in staat om voor ruim 40 kW aan elektriciteit te genereren, per zonnepaneel.

Volgens de Amerikaanse krant Florida Today gaat het inklappen van een ander zonnepaneel nog niet gemakkelijk. Het betreffende zonnepaneel moet ingeklapt en verwijderd worden en vervolgens op een ander deel van het ISS geïnstalleerd worden.