Astronauten Atlantis en bemanning ISS bijna geëvacueerd

Gisteren dacht Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA serieus aan het voortijdig terugkeren van de astronauten van missie STS-117 en de bemanningsleden van het Internationale Ruimtestation ISS na het uitvallen van alle belangrijke computers in het complex. Het ISS kon een lange tijd geen contact maken met de Russische vluchtleiding Tsoup en ook werd er even geen zuurstof en water toegevoerd. Nu enkele computers weer in werking zijn gesteld en de verbinding is hersteld lijkt de missie door te kunnen gaan.

Woordvoerster Irina Gomenioek van de Russische raketbouwer Energija zegt dat de problemen naar alle waarschijnlijkheid ontstaan zijn door de zonnepanelen van het complex. Maar desondanks blijven ingenieurs van de NASA en de ruimtevaartorganisatie Roskosmos zich afvragen van de precieze oorzaak is geweest van de grote problemen. Verwacht wordt dat de precieze oorzaak in de komende dagen nog niet achterhaald kan worden. Het ruimtestation wordt nu nog steeds voor het grootste deel in zijn baan gehouden door de raketten van Space Shuttle Atlantis.

Volgens Bill Gerstenmeier, functionaris van de NASA, is evacuatie van de tien astronauten op dit moment volledig uitgesloten. “Als de problemen terugkeren of niet volledig opgelost kunnen worden, gaan de we zaak opnieuw bekijken en maken we daaruit een definitief besluit.” Via NASA TV is op het moment van schrijven (13.15 uur) te zien hoe een zonnepaneel van het complex ingeklapt wordt. Alles lijkt op dit moment goed te gaan.