De aarde vanuit de ruimte: Nieuw-Zeeland

Vandaag behandelen we in onze wekelijkse rubriek ‘De aarde vanuit de ruimte’ het zuidelijke eiland van Nieuw-Zeeland. De foto is op 12 mei 2007 gemaakt door de Envisat. Nieuw-Zeeland ligt in de Pacifische of Stille Oceaan en bestaat uit twee grote eilanden en een groep kleine eilanden.

Op de foto is de bergrug die over het gehele zuidelijke eiland uitstrekt op de foto duidelijk te zien. Twee-derde van het zuidelijke eiland van bestaat dan ook uit bergen.

Nieuw-Zeeland bevindt zich in het zuidwesten van de zogenaamde Pacific ‘Ring of Fire’, een gebied van ongeveer 40.000 kilometer lang waar geregeld vulkanen en aardbevingen voorkomen. Het gebied begint in h et oosten van Zuid-Amerika en loopt via de kust van Noord-Amerika, Oost-Azië en Indonesië naar Nieuw-Zeeland.

Het meer dat in het zuidwesten bevindt is de Te Anau en is met een oppervlakte van 344 vierkante kilometer het grootste meer van het zuidelijke eiland en de op twee na grootste van Nieuw-Zeeland, op Taupo na.

Iets ten noorden van Te Anau is het S-vormige Wakatipu-meer te vinden. Dit meer is met 80 kilometer het langste meer van het Nieuw-Zeeland en de op drie na grootste meer van Nieuw-Zeeland.

Boven Wakatipu is tot slot het U-vormige meer Wanaka te vinden. Deze is in totaal 192 vierkante kilometer groot.