Gat Atlantis gedicht; problemen met computers verholpen

Gisteravond hebben twee astronauten van missie STS-117 hun derde, acht uur durende ruimtewandeling succesvol afgerond. Even voor half acht Nederlandse tijd begonnen James Reilly en John Olivas aan hun tweede wandeling in de ruimte, voor het repareren van een stukje losgeraakt isolatiemateriaal in het hitteschild van Space Shuttle Atlantis en het helemaal dichtklappen van een zonnepaneel.

De directeur van de Russische raketbouwer Energija, Nikolai Sevastjanov genaamd, zei in tegenstelling tot zijn Amerikaanse vrienden dat er niet omgekeken moet worden naar de problemen en dat de koppeling van het ruimtecargo Progress en de loskoppeling van Atlantis gewoon door kunnen gaan. Wel heeft hij aan de ruimtevaartorganisatie NASA gevraagd of zij één van de uitgevallen Russische computers mee willen nemen naar hun thuisbasis voor nader onderzoek.

NASA zei gisteren op zijn televisiezender dat de astronauten en kosmonauten absoluut niet in gevaar zijn en dat er (voorlopig) nog geen evacuatie plaats zal gaan vinden. De kans bestaat dat de lancering van het ruimtecargo Progress in augustus met twee weken vervroegd zal worden, naar 23 juli, zodat het cargo snel nieuwe instrumenten voor het complex kan verschepen naar het ISS.

De NASA en de Russische vluchtleiding Tsoup liggen een beetje met elkaar in de knoop op dit moment. Astronaut James Reilly knipte gisteren tijdens de ruimtewandeling een kabeltje door, die de problemen met de computers moet oplossen, maar de Russen waren het daar absoluut niet mee eens. Wordt vervolgd..