Ex-planeet Pluto is definitief verdreven door het object Eris. Dwergplaneet Eris blijkt niet alleen groter dan Pluto te zijn, maar volgens een recent onderzoek ook zwaarder en dus massiever. Michael Brown, een wetenschappers van het Caltech Instituut in Amerika en zijn student Emily Schaller hebben geopenbaard dat Eris, ontdekt in 2005 door Michael Brown, 27 procent zwaarder is dan zijn broertje Pluto. Eerder werd al bekendgemaakt dat Eris groter was dan Pluto.
Eris is met een diameter van 3000 kilometer tegenover 2300 kilometer van Pluto groter dan zijn broertje, en staat 3 keer zo ver weg als Pluto, op 97 AE. Michael Brown heeft het object zelf al Lila gedoopt, maar ook Xena werd als nieuwe naam voor het object voorgesteld; de maan werd voorlopig Gabriëlle genoemd, maar nu weer Eris. Reeds op 21 oktober 2003 werden met de Samuel Oschintelescoop foto’s genomen van Eris, maar men ontdekte pas dat het hemellichaam bewoog toen men 15 maanden later de foto’s nog eens onderzocht. De ontdekking werd op 29 juli 2005 in de media bekendgemaakt.
Om de massa van Eris te achterhalen gebruikten onderzoekers de Hubble Space Telescope en het Keck Observatory om de snelheid waarmee de maan van Eris, Dysnomia genaamd, om de dwergplaneet te berekenen. “Dus, door te kijken naar de snelheid waarmee Dysnomia om Eris draaide konden we snel achterhalen wat de massa van Eris was”, aldus Emily Schaller. Dysnomia is een brok steen met een diameter van 150 kilometer en draait in zestien dagen rond Eris.
De kans is groot dat Eris, net zoals Pluto, ook een rotsachtige wereld is met waterijs aan het oppervlak. Misschien dat de ruimtesonde New Horizons vanaf 2015 ons meer kan vertellen over deze dwergplaneet? Wie weet.