Einde van de aarde en mensheid in 2060

Als we de inmiddels gestorven sterrenkundige Isaac Newton mogen geloven gaat de wereld en de mensheid over 53 jaar ten onder, in 2060. Dit kunnen we opmaken uit enkele manuscripten van de beroemde natuurkundige, die stammen uit het jaar 1704. Isaac Newton was de wetenschapper die eigenlijk de grootste aanzet was tot de wetenschappelijke revolutie en hij staat bekend om zijn ontdekking van de zwaartekracht.

In een brief van Newton, die in 1704 werd geschreven, staat een ingewikkelde berekening die aantoont dat we nog enkele tientallen jaren te leven hebben. Volgens de bekende natuurkundige zullen er 1260 jaar tussen de kroning van Karel de Grote tot keizer van de westerse wereld in 800 en het einde van de wereld zitten. Men maakt een simpele rekensom door 800 en 1260 bij elkaar op te tellen, en wat krijg je dan? Juist: 2060.

Het bewuste manuscript wordt op dit moment in Jeruzalem tentoongesteld, in gezelschap met tientallen geschriften die enkele vorige eeuw opdoken. Of zijn berekening juist is? Dan moeten we nog ‘even’ 53 jaar wachten.

Sir Isaac Newton (25 december 1642 – 20 maart 1727) was een Brits natuurkundige, filosoof, wiskundige en alchemist. Zijn werk betekende een belangrijke aanzet tot de wetenschappelijke revolutie en Newton wordt dan ook algemeen erkend als één der zeer groten in de wetenschap, in dezelfde klasse als Archimedes en eigenlijk de belangrijkste natuurkundige tot Einstein.