Grote kans op aanwezigheid oceaan op Mars in verleden

Volgens een team van Amerikaanse en Canadese wetenschappers heeft de Rode Planeet Mars mogelijk tóch uitgestrekte oceanen gehad in het verleden. Verschillende foto’s van de Viking sonde uit 1989 tonen reusachtige, duizenden kilometers lange structuren die sterke gelijkenissen tonen met kustlijnen op onze planeet. Maar andere onderzoekers namen deze conclusie in twijfel, omdat de kustlijnen niet recht liepen. Nu is er weer een verklaring voor dit verschijnsel gevonden.

Uit een onderzoek dat onder leiding stond van Taylor Perron blijkt nu dat Mars mogelijk een andere stand ten opzichte van zijn rotatieas had. Dit betekent dat de Noordpool en de Zuidpool van onze rode buurplaneet de afgelopen miljarden jaren over het oppervlak verschoven zijn en ervoor hebben gezorgd dat er een oceaan op de planeet ontstond. Dit vergroot natuurlijk de kans dat er een lange tijd geleden micro-organismen op onze buurplaneet geleefd hebben.

De betreffende oceaan moet ongeveer bij de evenaar van de Rode Planeet Mars hebben gelegen, maar door de afplatting van de planeet die ontstond bij de rotatie kwam de kustlijnen ‘scheef’ te liggen. De wetenschappers hopen met deze berekeningen de eventuele twijfels voor de aanwezigheid van een oceaan op onze buurplaneet in het verleden weg te hebben genomen.