ISS kan weer normaal functioneren

Gisteren hebben de NASA en Russische deskundigen bevestigd dat vier van de zes Russische computers aan boord van het Internationale Ruimtestation ISS weer functioneren. Hoe het gaat met de andere twee computers die momenteel niet functioneren, is niet duidelijk. De problemen ontstonden nadat de kosmonauten Fjedor Joertsjichin en Oleg Kotov een overbruggingskabel gebruikten om een defecte secundaire schakelaar te omzeilen.

De Russische computers, die in Duitsland zijn gemaakt, zorgen onder andere voor de standbepaling van het ISS. Of nu nog steeds Amerikaanse gyroscopen op het ISS en de stuurraketjes van de Shuttle voor de standbepaling worden gebruikt, is onduidelijk. Ook is nog niet bekend wanneer de Shuttle zal terugkeren, op dinsdag of woensdag.

Vanavond om 18.43 uur Nederlandse tijd beginnen Pat Forrester en Steve Swanson aan de toegevoegde vierde ruimtewandeling van de eerste Shuttlemissie van dit jaar. Met de reparatie van de buitenwand van de Atlantis en het helemaal ontvouwen van het maanden nukkig gebleven zonnepaneel was het uitje in de nacht van vrijdag op zaterdag, die anderhalf uur langer duurde dan gepland, een succes en een opsteker na de tegenslagen van de afbelopen week.