Twijfels over succesvolle lancering Altas-5

Eergisteren berichtte AstroVersum dat de lancering van een militaire satelliet door de Atlas-5 succesvol was. Maar gisteren, één dag na de lancering, kwamen er twijfels over het succes van deze missie.

Eergisteren vertrok een Atlas-5 van Lockheed Martin om 17.12 uur Nederlandse tijd. Ongeveer 85 minuten later kwam er applaus in het lanceercentrum over de uitzetting van de geheime lading van het National Reconnaissance Office.

Gister verspreidde het Amerikaanse leger echter een persbericht waarin stond dat er een ‘probleem’ was opgetreden met de bovenste Centaurtrap en dat het wordt onderzocht. De lancering werd toen nog succesvol bestempeld omdat de satelliet ‘normaal’ van de Centaur is losgekoppeld.

Volgens experts is de satelliet in een veel te lage baan gezet, maar het leger ontkent dit. Als de satelliet in een te lage baan is uitgezet kan de missie alsnog slagen indien de lading door eigen propulsie in de juiste baan kan komen.

Eerder werd gemeld dat de lading uit één spionagesatelliet bestaat, maar de lading bestaat uit twee satellieten. Volgens diverse sites hebben de satellieten een functie om de vaart van schepen in de gaten te houden. Niet alleen tegen terroristische dreigingen, maar ook in het kader van de mogelijke oorlogsvoering door landen als China en Iran.