Meer criminaliteit bij volle maan?

Vanmorgen stond er een interessant artikeltje in De Pers over een onderzoek uit Engeland. Uit misdaadcijfers in Brighton blijkt dat het uitgaande publiek zich bij volle maan agressiever gedraagt dan op andere momenten.

De politie in het Zuid-Engelse Sussex is ook al zo ver dat meer agenten de straat op gaan om te surveilleren bij volle maan. Ene Andy Parr, inspecteur van de politie van Sussex wordt aan het woord gelaten en die weet te melden dat er een verband is tussen de maankalender en de misdaadstatistieken. Hij heeft nu de hulp ingeroepen van universiteiten om het verband te verklaren. Eerdere studies, onder andere in 1998 door de Universiteit van Leeds, onder gedetineerden in de gevangenis van Armley lieten zien dat zij zich tijdens volle maan agressiever gedragen dan normaal. Twintig jaar eerder werd door de Universiteit van Florida aangetoond dat er bij volle maan meer gemoord wordt. Statistieken staven dus het verband tussen volle maan en criminaliteit. Maar in de oorzaak van het verband tast men nog in het duister.

De auteur van het artikel in De Pers schrijft dat er wellicht een simpele reden is voor het agressieve uitgaanspubliek in Brighton: het overmatige drankgebruik. “Een snelle blik op de maankalender leert dat het dit jaar aan het einde van de maan volle maan is, wanneer mensen hun salaris krijgen uitbetaald.” Dat laatste gaat dit jaar inderdaad op. In januari dit jaar viel volle maan op 4 januari en omdat de tijd tussen twee volle manen gemiddeld 29,53059 dagen duurt loopt dat iedere maand terug. In december zal volle maan op kerstavond plaatsvinden. Vanaf 2008 zal het verband tussen volle maan en criminaliteit daarom een stuk minder worden, omdat dan de volle maan voorafgaat aan de data van salarisuitkeringen. Na drie jaar is de volle maan net als in 2007 weer in de salaristijd aanbeland. Statistieken zouden dit verband toch makkelijk moeten kunnen laten zien. Ik heb overigens een klein jaar geleden ook al eens geschreven over het verband tussen slapen en volle maan. Ook daar een duidelijk merkbare invloed van onze naaste buur op het dagelijks leven.