Nieuw tijdperk voor ESA-grondstation in Redu

Er is een nieuwe bladzijde omgeslagen in de geschiedenis van het ESA-grondstation in Redu in de provincie Luxemburg. Redu Space Services S.A. kreeg afgelopen vrijdag een contract voor onderhoud en operationele diensten.

Het contract voorziet ook de mogelijkheid voor nieuwe commerciële activiteiten voor het station van Redu. Op die manier kunnen ESA-faciliteiten nog beter worden gebruikt en de beschikbare middelen aangewend worden voor het gezamenlijk profijt van ESA en de operator.

Redu Space Services S.A. is een gezamenlijke onderneming van SES ASTRA TechCom Belgium S.A. en Verhaert Design & Development N.V.

Het nieuwe contract werd verleend in overeenstemming met de betreffende voorschriften van ESA. Het proces voor de toekenning van het contract ging van start in november 2006 met een zogenaamde Announcement of Opportunity. Daarop kwam een respons van verschillende belangrijke Europese operatoren en dienstverlenende bedrijven.

Giuseppe Viriglio is ESA-directeur van de programma’s voor telecommunicatie en navigatie. Voor hem is het contract een belangrijke kans om Redu nog meer open te stellen voor commerciële gebruikers.

‘Dat verhoogt de economische waarde van dit station voor de regio’, zegt hij. ‘ESA beschouwt Redu als een centrum van uitmuntendheid voor diensten die te maken hebben met telecommunicatie- en navigatiesatellieten. Onze samenwerking met de nieuwe operator zal een synergie teweegbrengen en is een garantie voor een goede toekomst en de mensen die op het station werken.’

Het nieuwe contract betekent meteen ook het einde – op 1 juli 2007 – van een contract van 10 jaar met Vitrociset, dat ESA 25 jaar lang in Redu heeft ondersteund. ESA dankt Vitrociset en is niet alleen erkentelijk voor een lange en professionele betrokkenheid bij het grondstation, maar ook voor de samenwerking bij de snelle overname van het personeel van het station door Redu Space Services.

Het grondstation van Redu volgt en test ESA-satellieten in de ruimte. Gedurende bijna 40 jaar is het station essentieel geworden voor ESA en de Europese ruimtevaart. Het maakt deel uit van het netwerk van ESA-volgstations. Redu heeft een actieve rol gespeeld bij heel wat belangrijke programma’s, zoals bijvoorbeeld bij baanbrekende televisie-uitzendingen via telecommunicatiesatellieten van Eutelsat en Astra.

Het station ontvangt en verwerkt ook opnamen, die de ‘made in Belgium’ satelliet Proba van de aarde maakt en is eveneens regelmatig van de partij voor ESA’s communicatiesatelliet Artemis en het astrofysisch ruimteobservatorium Integral.

Redu was ook betrokken bij de ontvangst van de signalen van GIOVE-A, de eerste kunstmaan van het satellietnavigatiesysteem Galileo, en het kan in de toekomst deel uitmaken van het grondnetwerk voor Galileo.

Het station beschikt over veel troeven en kan niet alleen communiceren met geostationaire telecommunicatiesatellieten boven de Atlantische en de Indische Oceaan, maar ook met heel wat andere ruimtetuigen met heel uiteenlopende missies.

Redu blijft uitbreiden om nog meer toepassingen van ruimteonderzoek ten dienste van de gemeenschap te ontwikkelen en te promoten. De toekomst van het station zal nu niet langer volledig op ESA-programma’s steunen, maar ook verzekerd worden door nieuwe commerciële uitdagingen.