Vierde en laatste ruimtewandeling geslaagd

Gisteren hebben twee astronauten van de Atlantis met succes de vierde en laatste ruimtewandeling afgerond. Patrick Forrester en Steven Swanson zijn erin geslaagd alle geplande taken succesvol uit te voeren.

De ruimtewandeling van gister begon om 18.25 uur en eindigde om 00.54 uur Nederlandse tijd, een ruimtewandeling van zes uur en 29 minuten. De astronauten hebben onder meer het rotatiemechanisme van de nieuwe zonneantenne vrijgemaakt. Deze zonneantenne kan zo’n kleine twintig kilowatt elektriciteit produceren. Het is ook het hoofdonderdeel van het nieuwe stuk van het Internationale Ruimtestation (S3/S4).

De motoren van het complex worden vandaag nog getest door vluchtleiders. De ontbranding van de motoren van het ISS is noodzakelijk voor het verlagen van de baan van het ruimtestation. Als deze ontbranding succesvol is, nemen de astronauten van missie STS-117 morgen afscheid van de bemanning en het ISS, om aanstaande donderdag een paar minuten voor 20.00 uur te landen op het Kennedy Space Center. AstroVersum zal rechtstreeks verslag doen!