Groen licht voor terugkeer Atlantis

Gisteren is na een geslaagde test met de Russische raketmotoren en computers van het Internationale Ruimtestation ISS het licht op groen gezet voor de terugkeer van de Space Shuttle Atlantis, die vanmiddag moet gaan plaatsvinden.

Afgelopen weekend slaagden de twee kosmonauten van het ISS, Fjedor Joertsjichin en Oleg Kotov, erin een batterij van de uitgevallen Russische besturings- en navigatiecomputer weer tot leven te wekken. Omdat de machines voor de baan van het ISS zorgen, kregen ze gister een uur lang hulp door de Amerikaanse systemen.

Beide bemanningen hebben al afscheid genomen en na die ceremonie de luiken tussen beide ruimteschepen gesloten. Voor Sunita Williams (41), die een half jaar in het ISS heeft gewoond en gewerkt, was het een emotioneel moment.

Vanmiddag moet de Space Shuttle Atlantis zich om 16.42 uur Nederlandse tijd losmaken van het ISS. Daarna maakt de Shuttle een rondje om foto’s en video’s te maken van de vorige week ge├»nstalleerde zonnepanelen, de voornaamste doel van de eerste Shuttlemissie dit jaar.

Wanneer alles volgens plan verloopt, keert de Atlantis donderdag om 19.54 uur Nederlandse tijd terug op het Kennedy Space Center in Florida. Er wordt momenteel bewolking en onweer voorspeld, dus de landing kan uitgesteld worden. De Shuttle heeft voldoende voorraad aan boord om tot zaterdag in de ruimte te blijven.

De landing van de Space Shuttle kan je uiteraard via AstroVersum volgen donderdag.