Met behulp van het instrument SINFONI van de Europese Very Large Telescope op een berg in Chili hebben sterrenkundigen de eigenschappen verkregen van een erg zwakke rode dwerg, die vergezelt wordt door een vele malen heldere ster, op ruim 50 lichtjaar van onze planeet. De rode dwergster AB Doradus C is ruim honderd keer zo zwak als zijn metgezel en bevindt zich op ‘slechts’ 450 miljoen van de hoofdster. Is dit ook een doorbraak in het onderzoek naar exoplaneten?
AB Doradus C heeft een temperatuur van bijna 3000 graden Celsius, wat precies overeenkomt met wetenschappelijke voorspellingen voor een rode dwergster van 75 miljoen jaar met een massa die gelijk is aan 0,1 keer de massa van onze ster, de zon. Het is de eerste keer dat astronomen het spectrum en dus ook de temperatuur van zo’n type ster verkregen hebben, want met andere methoden werd de ster overstraald door de hoofdster.
De manier waarop astronomen de temperatuur konden bepalen heet ‘spectrale deconvolutie’. Vijf jaar geleden werd deze techniek al voorgesteld door astronomen, maar het bracht weinig teweeg. De nieuwe techniek is mogelijk ook een doorbraak in de zoektocht naar planeten buiten ons zonnestelsel, want deze objecten worden vaak ook overstraald door hun moederster.