Mars maakt Marsrover Spirit schoon

Een wind op het Martiaanse oppervlak heeft de zonnepanelen van NASA’s Marsrover Spirit voor het grootste gedeelte vrij van stof gemaakt. De zonnepanelen produceren nu weer 600 watturen, terwijl de panelen voor de schoonmaakbeurt slechts 480 watturen aan energie konden genereren. In 2005 werd Spirit voor de laatste keer schoongemaakt door een wind die over het oppervlak van onze buurplaneet raasde.

De Martiaanse winden komen de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA goed uit. Wanneer deze namelijk niet over het oppervlak van de rode planeet zouden razen, zou er zo’n dikke laag van stof ontstaan dat de zonnepanelen geen zonlicht meer konden opgevangen. Het geeft de NASA hoop dat de Marsrover in ieder geval de komende maanden of zelfs jaren geen problemen zal hebben met de zonnepanelen.

Spirit bevindt zich op dit moment, op Sol 1220, bij de steen Nancy Warren. Daar doet de rover op dit moment verschillende experimenten door middel van het ‘afstoffen’ van de steen. Samen met zijn broertje Opportunity bevindt Spirit zich al een paar jaar op Mars, terwijl de twee rovers naar verwachting drie maanden zouden functioneren.