NASA en ESA gaan samen uitzoeken of Einstein gelijk had

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA en de Europese ruimtevaartorganisatie ESA gaan met de LISA een voorloper van een groot en veelbelovend observatorium in de ruimte ontwikkelen, die gravitatiegolven moet gaan zoeken. Deze golven werden door de beroemde wetenschapper Albert Einstein voorspeld, ook wel bekend als kleine verstoringen in de ruimtetijd, afkomstig van onder andere de oerknal en zwarte gaten.

Einstein voorspelde deze gravitatiegolven in zijn bekende relativiteitstheorie, maar werden sindsdien nog nooit waargenomen door ons. Met behulp van de allernieuwste technologie├źn die ontwikkeld zijn door wetenschappers moet LISA, voluit bekend als de Laser Interferometer Space Antenna, de gravitatiegolven moeten zien te vinden.

De LISA Pathfinder is een voorloper van het observatorium die in 2010 gelanceerd moet worden. De voorloper van de Laser Interferometer Space Antenna is voorgesteld door de ruimtevaartorganisatie ESA en de NASA is met dit project inmiddels akkoord gegaan. De twee sondes gaan naar alle waarschijnlijkheid in een baan dicht bij de zon draaien om de golven te ontdekken.