Eerste ATV verlaat ESTEC en gaat richting Frans Guyana

De tijd van afscheid is gekomen voor het meest geavanceerde ruimtevaartuig dat ooit in Europa werd gebouwd. Het Automated Transfer Vehicle (ATV) verlaat ESTEC in Noordwijk midden juli en gaat op weg naar Europa’s ruimtehaven in Kourou, Frans Guyana.

In Kourou wordt ATV voorbereid op zijn lancering met een Ariane 5, op z’n vroegst midden januari 2008. Na een ruimtereis van twaalf tot vijftien dagen koppelt ATV volautomatisch aan het internationale ruimtestation ISS met behulp van zijn eigen voortstuwing en navigatiesystemen.

Het vertrek van deze eerste ATV (Jules Verne genaamd), is een belangrijk moment. Daarom nodigt ESTEC vertegenwoordigers van de media uit voor een Mediadag op 28 juni. Tijdens de Mediadag is ATV voor de allerlaatste keer te zien in de cleanroom; een uniek moment. Daarnaast zijn experts van ESA en de ruimtevaartindustrie aanwezig om te vertellen over de meest recente ontwikkelingen in de ATV-missie. Uiteraard is er voldoende gelegenheid voor interviews en foto- en filmopnamen.