Zwarte gaten bestaan niet

Zwarte gaten zien wij de afgelopen jaren als alles opslokkende, materievretende monsters in het heelal. Maar volgens drie onderzoekers van de Case Western Reserve University in de Verenigde Staten bestaan dit soort zwarte gaten helemaal niet. Het drietal onderzoekers zegt dat een object wel kan ineenstorten door zijn eigen gewicht, maar geen zogenaamde ‘waarnemingshorizon’ kan vormen. Een waarnemingshorizon is de grens van iets waarachter informatie een bepaald punt niet meer kan bereiken.

Het onderzoek, dat gepubliceerd werd in het tijdschrift Physical Review D, is Hawkingstraling de oorzaak van het niet vormen van zo’n waarnemingshorizon. Met dit onderzoek lijkt het probleem rond de informatieparadox opgelost te zijn. Als materie namelijk in een zwart gat wordt ‘opgeslurpt’ en uit het heelal verdwijnt zou er informatie uit het universum verdwijnen. Volgens de onderzoekers is dit niet mogelijk en die conclusie kan een belangrijke stap zijn in de kwantummechanica.

Het onderzoek suggereert ook dat, als zwarte gaten wel bestaan, zwarte gaten alleen net na de oerknal kunnen zijn ontstaan. Andere wetenschappers hebben weer andere theorieën, maar zullen we ooit achter de waarheid komen?